Vattacukor története:

 vattacukor vagy más néven gyapotcukor a fonott cukrok egyik fajtája. Mivel többnyire légiesen könnyű, ezért általában nagy adagokban kínálják. A vattacukor gyakran kapható vásárokon, vagy cirkuszok mozgóárusainál. Élelmiszer színezőanyag használatával megváltoztatható a természetes fehér színe. Egy tipikus hurkapálcára felfonott adag legalább 25-30 gramm, és körülbelül 100-115 kalóriát tartalmaz. Néha kapható átlátszó dobozos kiszerelésben is.

A vattacukorról szóló első feljegyzés a 18. század közepén készült. Abban az időben a fonott cukor drága volt.Az előállítása munkaigényesnek számított, így az átlagemberek számára általában nem volt elérhető. Az első vattacukorfonó-gépet 1897-ben William Morrison és John C. Wharton találta fel. A széles közönség viszont csak 1904-es világkiállításon találkozhatott először vele, ahol nagy sikert aratott és 68 655 adagot adtak el az akkori árakon számolva is magas, 0,25 $-os ár mellett. Ez az összeg fele volt a vásári belépő árának. A "gyapotcukor" névre 1920-ban nevezték át.

Az Egyesült Államokban december 7-én ünneplik a Nemzeti Gyapotcukor Napját.